Dj у складі музичного гурту (частина 1)

   Вітання! У цій статті я намагатимусь розповісти про роботу діджея у складі музичного гурту. Як на мене це наступний етап у розвитку діджея, після того як він навчився зводити треки та скрейчити. Гра разом із музикантами, більш складна та відповідальна з одного боку, але з іншого це робота в команді, це чудовий досвід та драйв і це круто!

    Навіщо потрібен dj у музичній групі???


    Зараз спробую викласти своє бачення відповіді:) Справа в тому, що музика стрімко розвивається і якщо в часи the Beatles, обходилися чотирма інструментами, то зараз складно не спокуситься величезним світом розробок у галузі музики, за якими часто не встигаєш. Людині завжди хочеться більшого і нового, тому сучасні аранжування насиченіші ніж будь-коли. Безліч віртуальних і фізичних синтезаторів, ефектів, обробок плюс використання різного роду підзвучок і звукових шарів, роблять сучасну музику складною багатоелементною структурою. Не завжди правда, кількістю визначається якість, але є як є.
    І ось, уявіть собі, гурт написав альбом, вклав у нього душу, VST та гроші на зведення та майстеринг:) Настав час виступати з новим матеріалом. Зібралися пацани на репетиційній базі, відкрили проект пісні з 53-х доріжок і думають, що кому грати:)? Вокаліст, барабанщик, басист, гітарист і клавішник забрали свої партії і постало питання, хто гратиме 25 доріжок різного роду незначних синтових партій, перкусій, синтетичних саб-басів, FX-ів та багато іншого,
що залишилося. А чого тут думати…!!?? Гратимемо без цієї всієї фігні, адже це лайв, а значить звучання не повинно бути таке саме як в альбомі, навіть навпаки, воно має відрізнятися. Спробували без усієї фігні… Не звучить: (( Чогось не вистачає...
 
    Ось тут і приходить на допомогу Mr. Dj!

    Все, що не грається музикантами, забивається в проект і стає зоною відповідальності діджея. Реалізувати це можна двома способами, простим і нецікавим або складнішим та більш універсальним.
    
    Простий спосіб - це аля граємо під плейбек. Діджей натискає на плей і команда стартує разом із плейбеком. Це завдання часто замість діджея вирішує концертний звукорежисер команди. Спосіб простий, але є суттєва вада - вся команда жорстко прив'язана до форми плейбека і якогось роду імпровізації мало імовірні. Тобто не можна, наприклад, разом із плейбеком двічі відіграти приспів, бо у плейбеку він один. Або навпаки, пропустити якусь частину, теж не вийде. А якщо щось раптом пішло не за планом і команда злетіла з плейбека, то справа лайно. Потрібно вирубати підкладку та продовжувати музикантам самостійно.
   
    Другий спосіб цікавіший. У ньому партія діджея розбивається на ділянки: вступ, перший куплет, приспів, бридж тощо. Плюс мінімальним проміжком прив'язки стає не весь плей бек, а один такт. Тобто якщо раптом під час виступу щось пішло не так, діджей може з наступного такту знову вклинитися у процес.

    Далі мова йтиме виключно про цей спосіб, який я і використовував коли грав у банді Івана Дорна. Далі буде...

Немає коментарів:

Дописати коментар